Nat extruderen MP-100

Custom Powders heeft een brede range aan processen in huis om granulaten te produceren en te bewerken.Naast onze compactering techniek (droge poeders), de agglomeratie techniek (natte poeders) en de vermaling techniek bieden we ook twee pelleteer technieken aan. Hiervan is de ene techniek geschikt voor het pelleteren van droge tot matig natte producten (Zie Pelleteer machine UMT) en de andere techniek voor het extruderen van natte producten variërend van een brei tot pasta’s.

Deze laatste techniek wordt hier behandeld en staat te boek als een extrusie techniek. De machine die wij in huis hebben is er een van de firma Baker-Perkins en wel het type MP-100. Dit is een zogenaamde ‘Co-extruder” met twee schroeven die daarom ook wel een “ Twin-extruder” genoemd wordt.

Deze techniek wordt vooral veel gebruikt in de reinigingsmiddelen- / wasmiddelen industrie maar ook in de diervoeder- en voedingsmiddelen industrie.

Eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat we niet echt veel ervaring met deze specifieke techniek hebben maar we zijn zeer wel in staat om in samenwerking met u en de leverancier van deze apparatuur uw aanvraag verder te ontwikkelen.

Download de printversie van al onze mogelijkheden op het gebied van nat extruderen of lees verder voor meer informatie.

 

 

 

 

Nat extruderen MP-100

Custom Powders is er trots op dat we op 10 verschillende manieren granulaten kunnen produceren. Om zo ver te komen hebben we geïnvesteerd in een aantal verschillende technieken die allen granulaten met specifieke kenmerken en karakteristieken kunnen produceren.

Deze extrusie techniek is een techniek die we al langer in huis hebben maar waar we eerlijk gezegd nog niet zo veel ervaring mee hebben. We kunnen zelf geen laboratorium testen voor u uitvoeren en zijn niet er niet werkelijk op ingericht om zelf ontwikkelingswerk voor u te doen. Om u toch een goede dienstverlening op dit gebied te kunnen aanbieden werken wij zeer nauw samen met de leverancier van onze apparatuur, de firma Baker-Perkins. In samenwerking met hen kunnen wij u helpen uw product en het proces verder te ontwikkelen en dan op te schalen naar onze productie apparatuur.

Extruderen is een techniek waarbij een substantie gevormd wordt door het (vaak verwarmde product) met kracht door een geperforeerde plaat (matrijs) te drukken. Een beetje zoals tandpasta uit haar tube gedrukt wordt of zoals spaghetti uit de pastamachine komt. Het extrudaat kan naar wens in verschillende verschijningsvormen worden geproduceerd zoals pellets, cilinders, staafjes of andere vormen.

Onze MP-100 (co-extruder) is een vrij specifieke extrusie machine met een vrij kort vat. Hierin kunnen meerdere productstromen tot één stroom worden samengevoegd alvorens het materiaal door de matrijs te persen. Met deze techniek zijn in principe meerdere kleuren en texturen in een productstroom mogelijk. Er kan ook een poeder via een “loss in weight” systeem naar het vat worden toegevoerd en daar kan dan een vloeistof aan worden toegevoegd waarna de dubbele schroeven er voor zorgen dat de ontstane brei / pasta met de nodige kracht (“high shear”) door de matrijs worden geperst. Het extrudaat kan dan op maat worden afgesneden (12 mm – 120 mm) en dan indien benodigd gedroogd/gekoeld of vermalen worden.

De mogelijkheid bestaat om verschillende poedercomponenten en eventueel vloeistoffen van te voren te vermengen voordat ze aan de extruder worden toegevoerd. Door de toevoeging van warmte of koelte kunnen ook smelt bindmiddelen worden toegevoegd

Deze techniek wordt vaak gebruikt in de reinigingsmiddelen/waspoederindustrie, de plastic additieven industrie maar ook in de voedingsmiddelen en diervoeding industrie. Het kan dus een brede range aan producten produceren in verschillende vormen. Kortom een flexibele techniek die de mogelijkheid biedt nieuwe producten te ontwikkelen.

De voordelen van extrusie liggen daarin dat het een efficiënt continu proces is, dat relatief droge viscose materialen kan verwerken, een goede controle over de warmte veranderingen geeft, karakteristieken van het product kan verbeteren en een uniform product levert. Het is een behoorlijk complexe techniek die veel mogelijkheden biedt.

Wij zijn graag bereid u specifieke interesse in deze techniek nader met u te bespreken en u verder op weg te helpen in deze richting.

Terug naar boven >>