Natte granulatie | Glatt Vloeibed droger

Bij natte agglomeratie moeten we onderscheid maken tussen een aantal verschillende technieken. Bij de Löddige CB-30, de Shugi Flexomix en de Henschell gaat het om zogenaamde processors waarin granulaten worden gecreëerd door het mengen van poeders met vloeistoffen en dit mengen gebeurt dan door middel van mechanische wrijving. Het product wordt als het ware in elkaar gekneed. Hierdoor ontstaan vrij stevige, redelijk dichte granulaten die op hun beurt weer wat minder dicht en poreuzer zijn dan de granulaten die via een droge granulatie techniek worden gemaakt.

De techniek die we hier voorstellen is de zogenoemde vloeibed of wervelbed agglomeratie route waarbij poeders en vloeistoffen in een wervelbed droger bij elkaar worden gebracht met behulp van bewegende warme lucht. Een vloeistof (binder) wordt dan op het bewegende bed met deeltjes gesproeid waardoor deeltjes zich aan elkaar beginnen te verbinden. Door het drogen zullen de vloeibare bruggetjes tussen de individuele deeltjes hard worden en zo ontstaan samenhangende agglomeraten. De granulaten die op deze wijze geproduceerd worden zullen dus een nog meer open structuur hebben en zijn vaak nog wat poreuzer van structuur dan granulaten die via processors worden gecreëerd.

De Glatt Wervelbed droger is een breed inzetbare machine die onderdeel uitmaakt van de batch agglomeratie unit in Crewe (UK). Onze Glatt is ontwikkeld om ongeveer 200 liter per batch te verwerken. Het apparaat is ontwikkeld om te drogen en te agglomereren en bij dit type wordt de vloeistof van bovenuit in de machine gedoseerd. Deze machine is flexibel inzetbaar en kan ook uitstekend gecombineerd worden met processen waarbij voorgemaakte granulaten uit bijvoorbeeld de Henschell of de spaghettiachtige slierten uit een extruder gedroogd moeten worden. Deze machine is ietwat minder veelzijdig dan de Hüttlin en werkt op een kleinere schaal maar het garandeert een uiterst snel proces waarbij het product zelf met de nodige voorzichtigheid behandeld wordt.

Bent u geïnteresseerd in een agglomeratie proces dat snel droogt en u een uniform reproduceerbaar product biedt? Download dan de printversie van al onze mogelijkheden op het gebied van nat granulaten produceren of lees verder voor meer informatie.

 

 


Natte granulatie | Glatt Vloeibed droger

Bij Wervelbed of Vloeibed agglomeratie worden granulaten opgebouwd uit individuele droge deeltjes door deze aan elkaar te plakken door middel van een vloeistof (Binder). Het granulaat wat op die manier geproduceerd wordt is een product dat een relatief lage dichtheid heeft als ook een vrij open en poreuze structuur. Dit maakt dit soort granulaten uitermate geschikt voor gebruik in situaties waar de oplosbaarheid en dispersie karakteristieken erg belangrijk zijn.

De Glatt is een breed inzetbare wervelbed droger die niet alleen uitstekend op zich zelf gebruikt kan worden maar ook in combinatie met andere processen. Deze flexibiliteit maakt dit apparaat geschikt voor een veelvoud aan toepassingen. De machine is geschikt voor het verwerken van 200 liter batches en is daarmee in tegenstelling tot de Hüttlin ook inzetbaar voor kleinere campagnes.

De kernmogelijkheden van dit apparaat liggen bij het drogen en agglomereren van een brede range aan producten. Deze wervelbeddroger draagt zorg voor een bijzonder snelle, voorzichtige en uniforme droging van uw producten. Door toevoeging van de speciaal door Glatt ontwikkelde sproeikop verandert de droger in een efficiënte agglomerator waarbij homogene agglomeraten worden geproduceerd. De karakteristieken van deze granulaten, zoals grootte, dichtheid en porositeit kunnen door de juiste instelling van de parameters goed worden gecontroleerd.

Voor het agglomereren is het belangrijk dat er binnen de productcontainer een uniforme stroom van het volume aan deeltjes plaats vindt en dat de sproeikop kan worden aangepast aan de verschillende vereisten om zo een betrouwbaar en reproduceerbaar resultaat neer te zetten.

De toepassingsmogelijkheden van dit apparaat:
Drogen
Wervelbed drogen is een heel effectieve manier om droge vaste stoffen te drogen met als voordeel dat het snel, efficiënt en voorzichtig gebeurt. [ Zie poeders & granulaten drogen]

Agglomeratie
In deze toepassing worden agglomeraten geproduceerd door poeders met behulp van een vloeistof aan elkaar te verbinden. De vloeistof kan water zijn of een andere soort binder (bijvoorbeeld een poeder opgelost in een vloeistof). De vochtige agglomeraten worden dan gedroogd of indien nodig gekoeld waarbij de vloeistof bruggetjes tussen de droge deeltjes hard worden. Het resultaat van dit proces met een relatief lage mechanische belasting is een granulaat met een relatief open structuur, en lage dichtheid en een uitstekend oplossend vermogen.
Deze techniek wordt onder andere ingezet om de volgende karakteristieken bij het eind product te bereiken: Coaten
Hierbij kan een uniform soort beschermend laagje om de individuele productdeeltjes worden aangebracht. De gekozen coating beïnvloedt dan de productkarakteristieken. Zo kan bijvoorbeeld voorkomen worden dat de deeltjes vocht zullen gaan opnemen of dat een product pas na aanraking met water zal gaan oplossen. [Ze voor verdere informatie – het coaten van granulaten]
Deze techniek wordt onder andere ingezet om de volgende karakteristieken bij het eind product te bereiken: Combinaties
Hierbij wordt deze techniek gebruikt in combinatie met bijvoorbeeld een pre-agglomerator waarbij de natte granulaten aansluitend in droger worden gedroogd of bewerkt of waarbij het geproduceerde materiaal vanuit de wervelbed droger meteen wordt gezeefd of nabewerkt.

Het apparaat is volledig uitgevoerd in roest vrijstaal en het voldoet aan de voedsel GMP vereisten. Typisch is dit apparaat ontworpen voor het produceren van een paar honderd kilo product per uur.

We beschikken ook over een laboratorium machine van dit merk, een zogenaamde uni-Glatt wervelbedroger van ongeveer 1 liter. Met behulp van dit apparaat kunnen we op laboratorium niveau een aantal testen voor u uitvoeren en u helpen vast stellen of dit de juiste route is naar het door u gewenste product.

Mocht u een van de bovenstaande technieken willen bespreken of willen bekijken of u product op deze manier gegranuleerd kan worden, dan horen wij natuurlijk graag van u.

Terug naar boven >>