Natte granulatie | Shugi Flexomix

Compacteren is lange tijd onze enige en meest belangrijkste granulatie techniek geweest. Op een gegeven moment vingen we echter meer en meer signalen uit de markt op dat er een groeiende behoefte aan het ontstaan was aan andersoortige granulaten. Granulaten met andere karakteristieken zoals een betere oplosbaarheid, andere structuur en vorm. We hebben ons daarop in de mogelijkheden verdiept en in samenspraak met onze klanten gekozen voor een aantal specifieke technieken met een heel scala aan mogelijkheden. Voor Helmond (NL) hebben we gekozen voor een continue agglomeratie unit en voor Crewe (UK) voor een batch agglomeratie unit.

De Shugi Flexomix maakt onderdeel uit van de continue agglomeratie unit in Helmond (NL). Wat deze unit uniek maakt is dat we in staat zijn om 4 verschillende soorten processors in dit systeem in te passen om zo precies het door u gewenste granulaat te maken. De vaste opzet bestaat uit een Shugi wervelbed droger in combinatie met een vaste zeef en een maalinstallatie. Deze opzet maakt het mogelijk om flexibel te kunnen inspelen op uw wensen en behoeften. De gekozen processor kan dan in deze unit worden ingebouwd en de Shugi Flexomix 160 is een van deze keuzes.

De Shugi Flexomix mengt in een speciaal ontworpen mengkamer poeder met vloeistof zodat een granulaat ontstaat. Het geproduceerde granulaat heeft typisch een gemiddelde grootte (D50) van ongeveer 500 micron (µm), is enigszins rond van vorm, stof vrij en heeft een ietwat poreuze, open structuur. Deze techniek wordt erg veel in zowel de wasmiddelen industrie als ook de voedingsmiddelen industrie gebruikt.

Download de printversie van al onze mogelijkheden op het gebied van nat granulaten produceren of lees verder voor meer informatie.

 

 


Natte granulatie | Shugi Flexomix

Het belangrijkste onderscheid tussen droog granuleren (compacteren) en nat agglomereren zit hem in de karakteristieken van het granulaat dat geproduceerd wordt. Bij compacteren wordt er een granulaat geproduceerd dat onder druk wordt samengeperst en daardoor ontstaat er een granulaat met een relatief hoge dichtheid en stevige structuur. Dit soort granulaten kan tegen een stootje, houdt zijn vorm en brokkelt niet snel af. Nadeel is dat het daardoor over het algemeen ook moeilijker zal kunnen oplossen.

Bij natte agglomeratie worden de deeltjes niet in elkaar gedrukt maar worden met behulp van een vloeistof of binder aan elkaar verbonden. Hierdoor ontstaat een granulaat met een wat poreuzere en meer open structuur. De vorm van dit soort granulaten is over het algemeen ook ronder van vorm. Deze techniek is dan ook een goede keuze als u belang hecht aan een goede oplosbaarheid en dispersie van uw granulaten. Agglomeratie verbetert verder de stroom karakteristieken van het product, reduceert het stof aandeel in het product en geeft een hogere dichtheid aan het product.

Het proces:

De Shugi Flexomix 160 kunnen we integreren in een unit waar we een continue Shugi Vloeibed droger (2m² / 5 zones) hebben geïnstalleerd in combinatie met een continue zeef en maal installatie. Met behulp van een “loss in weight” systeem kunnen we tot drie verschillende poeders, in de juiste verhouding, richting de Flexomix doseren. Deze poeders worden dan met behulp van de zwaartekracht door de speciaal ontworpen verticale cilindrische mengkamer gevoerd waarbij de vloeistoffen kunnen worden geïnjecteerd via sproeikoppen (vernevelaars) die rondom de top van deze kamer zijn gegroepeerd. Door de wijze waarop deze sproeikoppen zijn gearrangeerd is het mogelijk om simultaan tot 4 vloeistoffen te injecteren.

De natte granulaten die uit de Shugi Flexomix komen worden dan achtereenvolgens gedroogd (en indien gewenst gekoeld) en vervolgens gezeefd. De bovenmaatse deeltjes worden vermalen en teruggevoerd naar de zeef, de fijne deeltjes worden naar het systeem teruggevoerd en het eind product wordt afgepakt.

Een directe mengactie en korte verblijftijd (1-2 seconden) maken hoge doorzetten op kleine machines mogelijk. De Flexomix 160 is typisch ontworpen om ongeveer 1000 kg per uur te kunnen produceren.

De mengkamer als ook de rotor zijn gemakkelijk toegankelijk en laten zich dus (ook tussendoor) goed reinigen

De keuze van de processor hangt voornamelijk af van de wensen die u heeft wat betreft grootte, poreusiteit en dichtheid. Daarnaast moet u uw voorkeuren afwegen voor de vorm en of u wel of geen gebruik wilt maken van hoge schuifkrachten. De deeltjesgrootte ligt voor een groot gedeelte vast bij zowel de Shugi Flexomix als ook de Lödige CB-30. Typisch ligt deze in het bereik van een traditioneel waspoeder.

Het eindproduct:

De Shugi Flexomix produceert homogene granulaten die een typische grootte hebben van ongeveer 0.2 – 1,0 mm met een gemiddelde waarde (D50) van ongeveer 500 micron (µm). De structuur van het geproduceerde granulaat zal een grotere poreusiteit en lagere dichtheid hebben dan die van de granulaten die op de Lödige CB-30 geproduceerd worden. Typisch is dit apparaat ontworpen om ongeveer 1000 kg per uur te kunnen produceren. Wat daadwerkelijk bereikt kan worden hangt echter af van de karakteristieken van het product, de gewenste specificaties en de verpakking.

Het nadeel van deze unit is dat het een bijzonder gecompliceerde unit is met een breed scala aan geïntegreerde procesonderdelen. Het is opgezet om continu te kunnen doordraaien en daardoor ongeschikt voor het verwerken van kleine hoeveelheden. Minimale hoeveelheden liggen al snel op ongeveer 20 T per campagne. Daarbij komt dat door het gecompliceerde karakter van de unit de kosten voor het opzetten en schoonmaken van deze unit (“Changeover kosten”) behoorlijk hoog zijn.

Graag horen wij natuurlijk van u of deze unit iets voor u zou kunnen betekenen.

Terug naar boven >>