Poeder bewerking Coaten | Vloeistof toevoeging

De vraag naar stabiele, stofvrije en eenvoudig te doseren poeders en granulaten blijft groeien. Custom Powders heeft een aantal technieken in huis maalprocesom aan deze vraag te kunnen voldoen en een van die technieken is het coaten van of vloeistof toevoegen aan poeders. Het doel van deze techniek is om een soort beschermend laagje aan te brengen rond individuele deeltjes om zo bepaalde karakteristieken van het poeder te verbeteren. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan het verbeteren van de doseerkarakteristieken, het verbeteren van het stroom gedrag, het onstoffen van een product, het aanbrengen van een kleurtje of het aanbrengen van een laagje om temperatuur- of vochtgevoelige producten te beschermen. Afhankelijk van u precieze wensen zijn verschillende technieken mogelijk.

Technieken voor het coaten of toevoegen van vloeistoffen

Download de printversie van al onze mogelijkheden op het gebied van coaten en vloeistof toevoeging of lees verder voor meer informatie.

 

 

 

 

 

Poeder bewerking Coaten | Vloeistof toevoeging


Wervelbed droger

Hüttlin GlattHüttlin is een van de marktleiders in techniek op het gebied van het coaten van poeders. De machine waarover wij beschikken is een 1200 liter machine (HDG-1200-TJ) die is uitgerust met de nieuwste en meest innovatieve technologieën op dit gebied. Het is een multifunctionele batch machine die speciaal ontworpen is voor onder andere het coaten van poeders maar die daarnaast ook geschikt is voor het drogen en agglomereren van poeders. Met behulp van een gepatenteerd sproeisysteem kunnen een of meer vloeistoffen tegelijkertijd direct op het vloeibaar gemaakte product worden aangebracht.
Het grootte voordeel van dit apparaat schuilt in de gelijkmatige verdeling van de vloeistof die altijd een reproduceerbare productkwaliteit, minimaal verlies en een maximale efficiëntie oplevert. Indien gewenst dan kan tijdens het coaten het product meteen gedroogd of eventueel gekoeld worden. De typische bewerkingsrange varieert normaal ergens van ongeveer 5µm tot 4 mm.
Door zijn grootte en gecompliceerdheid is deze machine minder geschikt voor het produceren van kleinere hoeveelheden product.
De Glatt die we in huis hebben is batch machine van 120 liter (WSG-120). Deze machine is van een wat eenvoudiger ontwerp en kan daardoor een wat beperkter aantal processen uitvoeren dan de Hüttlin. Het is echter een bijzonder gebruiksvriendelijke machine met efficiënte sproeimogelijkheden en een zeer snelle en economische droog capaciteit. De gebruikte vloeistof wordt op de vloeibaar gemaakte vaste stof gesproeid en deze combinatie wordt dan gedroogd zodat er een dunne vaste film coating ontstaat. Kleine druppeltjes en een lage viscositeit zorgen voor een uniforme verdeling van de coating over het product.
Deze machine vormt in veel gevallen een goed alternatief voor het gebruik van de Hüttlin. Zowel het opzetten en schoonmaken als ook de procesbeheersing van dit systeem zijn een stuk eenvoudiger en daarmee is deze machine ook beter geschikt voor kleinere campagnes.

Trommel (drum) Coater


Drum coaterJR-Boone – Deze continue roterende trommel (drum) coater wordt veelal gebruikt voor het coaten van producten met een wat grotere of grovere deeltjesgrootte verdeling. Dit apparaat is speciaal ontwikkeld om met een minimale toevoer van energie (lage wrijf kracht) vloeistof aan een product toe te voegen en accuraat te vermengen. Deze route is dan ook uitermate geschikt voor het coaten van producten die een wat zachtere samenstelling hebben als ook voor producten met de meest uiteenlopende dichtheden .
Het ontwerp van deze machine zorgt ervoor dat de ingebrachte vloeistoffen op een voorzichtige maar zeer grondige en accurate manier met de poeders vermengd worden.

Dispersie met hoge wrijfkracht


dispersie met hoge wrijfkrachtHenschell – Dit is een 600 liter hoge intensiteit batch mixer met hoge wrijfkracht waarin naast droge componenten ook op effectieve wijze vloeistoffen kunnen worden toegevoegd. Vloeistoffen worden vaak toegevoegd als actief bestanddeel maar ook om producten te ontstoffen of te coaten met een dun beschermend laagje. Deze techniek is speciaal ontwikkeld om heel snel droge stoffen te kunnen vermengen maar ook om poeders in vloeistoffen te verstrooien (dispersie). Daarnaast wordt dit apparaat echter ook vaak gebruikt voor frictie vermengingen, coaten en voor het opwarmen van producten. Deze techniek is dus niet geschikt voor warmte gevoelige producten of producten waarvan de deeltjes gemakkelijk uit elkaar vallen.
Voor meer details over het vermengen van poeders in deze apparatuur verwijzen we u graag naar onze sheets over het mengen van poeders.

Continu Menger met hoge wrijfkracht


LodigeLödige CB-30 – Ook deze continue menger met hoge wrijfkracht kan weer op verschillende manieren worden ingezet. Het apparaat is feitelijk speciaal ontwikkeld voor het homogeen inter-mixen van vloeistoffen of deegachtige producten met droge poeder materialen. Het te mengen materiaal stroomt door de verschillende mengzones in een horizontale cilindervormige trommel. De mengelementen, die speciaal ontworpen zijn voor het transporteren, verstrooien (dispersie) en mengen van het product garanderen een optimale vermenging, granulering of indien gewenst compactering van het product. Deze menger is daar op zijn best waar het met behulp van de toevoeging van kleine hoeveelheden vloeistof een eindmengsel moet afleveren waarin geen agglomeraten voorkomen of juist daar waar uniforme granulaten met toevoeging van grote hoeveelheden vloeistof geproduceerd moeten worden.
Het grote voordeel van deze machine is dat het een compacte robuuste machine is die vrij gemakkelijk is schoon te maken en die grote hoeveelheden product in korte tijd homogeen en nauwkeurig kan vermengen.

Batch Mengers


Lödige ploegschaar Menger – Dit type batch mengers is speciaal ontworpen om te voldoen aan de vraag naar technieken om op een snelle en nauwkeurige wijze producten met een range van dichtheden, structuren en stroomkarakteristieken homogeen te vermengen. The unieke meng actie zorgt voor een consistente productkwaliteit van de opeenvolgende batches.
Lodige ploegschaar mengerDeze mengers bieden een perfecte oplossing voor het vermengen van mengsels variërend van fijne poeders tot redelijk zware deegachtige producten. Ze zijn uitgerust met ploegscharen die in de cilindrische horizontale trommel ronddraaien en die daarbij de productcomponenten van de wand af in de vrije mengruimte slingeren. Optioneel kunnen de aanwezige zeer snel roterende zijmengers worden aangezet om voor een nog betere homogeniteit te zorgen en de eventueel aanwezige klonten kapot te slaan. Ook zorgen deze zijmengers ervoor dat toegevoegde vloeistoffen gelijkmatig en effectief door het mengsel verspreid worden.
We beschikken onder andere over 4.2m³ menger met een werkcapaciteit van 3m³ en over een machine van 3m³ met een werkcapaciteit van 2m³. De typische mengtijd voor een batch ligt in deze mengers normaal rond de 2 - 5 minuten. Beide machines zijn uitgerust met de bovengenoemde zijmengers (choppers) en voorzien van een explosie onderdrukkingssysteem.

Deze batch ploegschaarmengers zijn zeer breed inzetbaar met een brede range aan toepassingen:
Lint Menger (Ribbon Blender) - Dit type mengers kan ook gebruikt worden voor het toevoegen of incorporeren van vloeistoffen maar is op dat gebied echter wat minder efficiënt dan bijvoorbeeld een ploegschaarmenger. Het voordeel van deze machine zit hem echter daarin dat het speciaal ontworpen is om de ingrediënten op een eenvoudige snelle manier in de menger te laden. Daarnaast heeft deze techniek als voordeel dat het door zijn lichtere maar toch efficiënte mengactie minder energie in het product stopt wat dit soort machines bijzonder geschikt maakt voor producten die bijvoorbeeld warmtegevoelig zijn of gewoon sneller uit elkaar vallen.
Lint MengerHet principe werkt zo dat de dimensies en configuratie van het lint zodanig op elkaar zijn afgesteld dat het buitenste lint het materiaal in de ene richting voert terwijl het binnenste lint het materiaal precies in de andere richting voert. Hierdoor ontstaat een zeer effectieve mengactie waarbij al het product in de menger homogeen met elkaar vermengd wordt en er feitelijk geen dode punten binnen de machine bestaan. Een bijkomend voordeel is dat het product bijzonder snel en efficiënt uit de machine kan worden afgevoerd.
Dit soort mengers mengt poeders, granulaten, lichte deegachtige (pastes) en roomachtige producten en zorgt voor een zeer gelijkmatige verdeling van vloeistoffen over het te bevochtigen poeder.

We beschikken over een drietal blenders van dit type variërend in grootte van 1000 tot 1500 liter. Al deze apparatuur is uitgevoerd in roestvrij staal en staat opgesteld in strikt van elkaar gescheiden units. De bovengenoemde technieken kunnen allemaal weer vrij gemakkelijk worden gecombineerd met andere processen uit ons programma.

Terug naar boven >>